Erika's Chocolate Chip Pancakes

Jeg Er

Dette indlæg vil jeg bruge på, at gå i dybten med en  af de to ting der vægter mest i min hverdag. Min særlige sensitivitet.
Dette er det mest personlige indlæg jeg har lavet hidtil, og måske også det længste, så vær klar med læsebrillerne, hvis du har tænkt dig at læse med 🙂

Et Særlig Sensitiv Menneske.

Hos særlige sensitive mennesker er nervesystemet mere finfølsomt, og indtryk opleves væsentligt stærkere og bearbejdes dybere og mere detaljeret end mennesker, der ikke er sensitive i den særlige grad. Man kan føle sig forkert, anderledes og ensom, og den følelse kan måske have fulgt en siden man var barn (som den har gjort hos mig).

På travle og indtryks rige dage, har jeg det let ved at trække mig tilbage, og holde mig for mig selv. Lukke mig ude fra den givende situation.
Jeg bliver let overvældet af stærke lugte, alt for mange forskellige lyde mm
Jeg bliver dybt bevæget af det meste musik.
Jeg er samvittighedsfuld.
Jeg er let til forskrækkelse.
Jeg bliver nervøs og stresset, når jeg skal lave noget på kort tid.
Jeg bliver irriteret, når man prøver at få mig til at gøre mange ting på én gang.
Jeg gør mig umage for at undgå fejltagelser og glemme ting.
Jeg bliver ilde til mode, når der foregår mange ting omkring mig.
Stærk sult skaber en stærk reaktion i mig, som afbryder min koncentration og forandre stemingen omkring mig.
Når der sker forandringer i mit liv, bemærker jeg lyde, smage og dufte anderledes.
Fra da jeg var barn og op til nu, har mine forældre og lærere syntes, at jeg var meget genert (det er dog blevet bedre) og sensitiv.

Det er et par af de svar, jeg har svaret passer på mig, i en psykologisk test.

At være særlig sensitiv påvirker min dag til dag rytme, meget.
Jeg har svært ved at være omkring for mange mennesker, i lange perioder, foreksempel når jeg sidder på skolebænken, da det dræner alt energien fra mig.
Når jeg sætter mig ned, og føre en samtale med en person, fokusere jeg altid på de forskellige indtryk de giver, deres aura og detaljer om deres kropssprog og ansigts mimik. Jeg er derfor ekstrem dårlig, til at føre en samtale via nettet og elektroniske enheder, da jeg ikke får den trykhed af at kunne give og modtage de forskellige overstående punkter, men når det så er sagt, er det også en af de grunde til, at jeg føler mig let til hovedet, svimmel og efterhånden bare ilde til mode, når der er alt for mange mennesker, der prøver at skabe kontakt til mig på en gang. Det udmatter mit nervesystem.
Jeg er derfor meget let at misforstå, og et meget forvirrende menneske, at køre lange samtaler ind med, via elektroniske hjælpemidler, hvilket har skabt mange unødvendige skænderier og (for at sige det lige ud) fucked up mine forhold til visse mennesker, der ikke kender mig nær så godt. Nye bekendtskaber.

Jeg har haft en halvt år, hvor det bare har været træning og arbejder, der stod for dagsordenen, hvilket har bragt mig til et meget roligere og energifyldt sted, i forhold til, når jeg skal være på, imødekommende og samle alle de forskellige indtryk og informationer op, fra klassekammerater og lærer. Jeg ender ofte med en 2 timers morfar, når jeg er nået hjem, for at samle energi til resten af dagen, fordi jeg simpelthen bliver så ekstremt udmattet af at være omkring så mange mennesker på en gang.

Fra en meget ung alder og op til mine forældres skilsmisse, var der lange, udmattende og (hvad der føltes) endeløse skænderier, hvor jeg ville afreagere ved at lukke mig inde i min egen verden, lege med mine dukker, bamser og biler, indtil jeg var kommet væk fra følelsen af at være overstimuleret. Jeg ville være så dybt inde i min tankegang, at jeg ikke engang ville modtage lydende omkring mig, da jeg simpelthen bare lukkede alting ude, for nemlig at kunne stresse ned.
Hvis jeg befinder mig i en stresset eller ubehagelig situation, som jeg ikke bare lige kan fjerne mig fra, vil jeg nu få de værste migrener, blive svimmel, og måske endda falde om, hvis det er virkelig slemt, da jeg ikke kan have den ubearbejdede situation i mit hoved.

Den Bedre Side af At Være Særlig Sensitiv. 

Vi særlige sensitive mennesker er ofte intuitive, fintfølende, eftertænksomme og kreative mennesker (den sidste passer så bare slet ikke på mig). Vi er gode til at samarbejde og skabe en god stemning. Netop fordi vi indoptager stimuli i højere grad, kan vi være meget indfølende,  empatiske og have en god indlevelsesevne over for andre mennesker.
Når man er kommet til accept og have forståelse, for sin særlig sensitivitet, har vi en overgennemsnitlig evne til at koncentrere og fordybe os, da vi har en stærk vilje, til at gennemføre det vi brænder for.
Alt dette er selvfølgelig, hvis vi ikke er overstimulerede, da det kan bære til irritation, aggression og lysten til at isolere os selv.

Jeg er først begyndt at forstå, hvor meget mine pusterum egentlig betyder, for mit velvære, efter jeg har indset, at jeg er et særlig sensitivt menneske, for jeg har tidligere ville være den følelses kolde, der kunne håndtere hele verden, uden et ryk i øjenbrynene og mundvigene.
Mit pusterum er motion, og mine cykelture (i sær) betyder alverden for mig, da jeg kobler fuldkommen af, og slet ikke tænker på andet end teksten, til den sang jeg høre i mine hørebøffer, og mine smukke omgivelser.
Jeg har lært hvad der skal til, for at frigøre noget af den stress, jeg meget nemt frembringer, og jeg har lært at håndtere mine sociale kompetancer lidt bedre.

Den anden del af mig, der vægter meget i min hverdag er min sociale angst, hvilket også har forstærket min sensitivitet i mange situationer. Jeg vil skrive og fordybe mig om det senere hen.
Lige nu arbejder jeg stadig meget på at håndtere stressende og højlydte situationer, interaktion med medmennesker, mine skills på samtaler der ikke føres direkte fra ansigt til ansigt og et par andre ting.

Jeg skriver dette indlæg, så i kan lære hende bag skærmen, lidt bedre og kende, og måske få sådan en aha-oplevelse, hvis du selv døjer med mange af disse ting.
Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvor slemt det er, hvordan man reagere fra situation til situation og så videre. Meget af det sociale er også lidt ekstremt i min situation, lige netop fordi, der også har været social angst indeover det.
Hvis du også er særlig sensativ og har lyst til at dele oplevelser med mig, må du meget gerne skrive til mig på min mail lifeazerika@outlook.dk, eller dele en kommentar her under 🙂

Susanne Møberg, en forfatter der har skrevet bøger omkring særlig sensitivitet, har en test du kan tage, på hendes hjemmeside, hvis du er i tvivl omkring at være særlig sensitiv. 1 ud af 5 er det.

4

 • Staub

  Smukke søde dig, jeg kan slet ikke forstå du ”kun” er 17 år gammel. Du går virkelig i dybden med dine følelser her, det er så fint skrevet, og jeg kan relatere til en del af det. Så fint mussÆ

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg stødte på din Instagram profil, og så at du referede til dette indlæg, så jeg måtte ind og læse det.

  Jeg er selv særlig sensitiv og har først fundet ud af det i år af en alder af 24 år. Og der er så mange ting, der giver mening for mig nu!
  Jeg er selv følsom over for lyd, og bliver nemt irriteret over hvis lyden er for høj, for jeg kan slet ikke fokusere ordentlig, og skal koncentrere mig ekstra meget. Derfor hører jeg sjældent musik.
  Jeg er også en af dem, der reagerer voldsomt på sult. Hvis jeg ikke får mad i tide, så bider jeg af folk.

  Jeg ville egentlig bare sige at det er rart at høre om flere, der er særlig sensitive, og hvordan de tackler det, da jeg ikke er kommet så langt i processen i at forstå mig selv og mine reaktioner 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Næste indlæg

Erika's Chocolate Chip Pancakes